CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
10 ani de Roche Bobois în România: colecții noi și showroom reamenajat

10 ani de Roche Bobois în România: colecții noi și showroom reamenajat

Într-o locație ultracentrală de circa 600 de metri pătrați, showroom-ul găzduiește piese iconice, alături de colecția lansată cu ocazia aniversării.

Roche Bobois, lider mondial în producția de mobilier de lux, a redeschis showroom-ul din București într-o nouă formă, odată cu lansarea colecției de primăvară-vară 2025. Brandul sărbătorește astfel zece ani de prezență în România, timp în care a adus în showroom-ul Roche Bobois piese iconice îmbrăcate în imprimeuri create de designeri precum Jean Paul Gaultier, Missoni sau Kenzo Takada.

Într-o locație ultracentrală de circa 600 de metri pătrați, pe strada General Budișteanu 28C, un spațiu cu vedere la stradă pe două laturi găzduiește piese iconice, alături de colecția lansată cu ocazia aniversării. Alături de iconicele canapele Bubble (create de Sacha Lakic) și Mah Jong (create de Hans Hopfer), regăsim colecția Bamboo Mood, realizată în colaborare cu artistul și designerul Jiang Qiong Er sau noi combinații de forme, culori și texturi sugestive pentru anotimpul cald.

Colecția Bamboo Mood, integrată perfect în showroom-ul Roche Bobois

Designerul care a creat această colecție pentru Roche Bobois – Jiang Qiong Er, s-a născut în China, dar și-a definitivat studiile la Paris, devenind un artist polivalent. Creațiile sale au fost incluse în colecții ale unor muzee prestigioase precum British Museum, Victoria & Albert Museum din Londra sau muzeul Artelor Decorative din Paris.

Jiang Qiong Er a preluat din cultura sa de origine simbolul bambusului și a asociat simplitatea și forța lui cu linii curbate și texturi plăcute. A reinterpretat mobilierul dintr-o perspectivă poetică și a creat piese cu tenta avangardistă, cu rotunjimi care asigură confort, dar și imprimă eleganță formelor. În colecția de primăvară-vară Roche Bobois, fotoliile și canapelele capătă nuanțe calde, fericit asociate cu abajururile în nuanțe de coral ale lampadarului din seria Mei.

Din aceeași serie Mei, regăsim în showrom-ul Roche Bobois și pendulurile cu abajururi albe, care complimentează excelent masa Aqua – creație a designerului Fabrice Berrux, care a reimaginat piciorul mesei în forma unei picături, dar din marmură Carrara (albă), Marquina (neagră) și Bardiglio (gri), cu finisaj mat sau lucios. Această formă avangardistă a piciorului se asociază cu blatul din Fenix – material inovator și cu rezistență crescută, un material nonotech, laminat la înaltă presiune, aplicat pe o structură MDF, produs prin tehnologii de ultimă generație.

Când funcționalitatea și designul se potențează reciproc

Linia simplă a mesei Aqua din showroom-ul Roche Bobois este complimentată de scaunele Steeple, create de Enrico Franzolini, un maestru italian al designului industrial. Fie că sunt îmbrăcate în piele ori în material textil, acestea sugerează confort prin forma rotunjită a brațelor, debordând eleganță datorită accentelor cromate de la nivelul inferior al picioarelor.

Funcționalitatea și designul sunt esențiale în toate variantele de scaune din showroomul-Roche Bobois. Fie că sunt Yel sau Elanta, scaunele din showroom-ul Roche Bobois urmează linia confortului, iar texturile și finisajul bazelor plasează fără echivoc piesele în zona designului reușit, versatil și atemporal.

Caracteristicile se păstrează și atunci când este vorba despre un scaun de birou ori de birou în sine, pentru că – nu-i așa? – și activitățile productive trebuie desfășurate într-un mediu motivant. Biroul Calligraphie, spre exemplu, creat de designerul Julien Vidame, creionează o structură în stil origami doar că materialul nu este hârtia, ci lemnul stratificat, îndoit cu grijă pe toate laturile, pentru a construi o formă organică, confortabilă și funcțională.

Tot la intersecția dintre funcțional și design, cu mențiunea iconic, se află și măsuța Iron Tree, un rezultat al colaborării cu Wood & Cane Design. Este o piesă remarcabilă și o dovadă de măiestrie, având în vedere că fiecare piesă este lucrată manual, din sute de metri de fir de oțel înfășurat în jurul unei baze tot metalice. Cu o aparentă influență industrială prin materialele folosite, piesa are în final o formă neașteptat de fluidă, organică, ușoară.

Iar dacă vorbim despre estetica asociată perfect confortului, să menționăm și taburetul Apex – creație a designerului Sacha Lakic, cunoscut pentru piesele sculpturale pe care imaginează atât pentru branduri precum Roche Bobois, dar și pentru producători auto de lux. Tapițat într-un material textil cu conținut de lână și disponibil în multiple culori, Apex este atât de versatil încât îți poate găsi ușor loc în orice stil de amenajare interioară.

Piesele iconice ale Roche Bobois

Un loc special in showroom îl au piesele iconice pe care Roche Bobois le-a lansat și care au primit variante inclusiv prin colaborarea cu designeri din lumea modei.

Seria Bubble – canapea, fotolii, paturi – a fost creată tot de Sacha Lakic și reprezintă o victorie atât din punct de vedere creativ, cât și tehnologic. Estetic, Bubble traduce în limbajul designului interior starea de bine, formele organice și accentul high-tech specific creațiilor lui Sacha Lakic.

Tapițeria acestei serii iconice este disponibilă într-o multitudine de culori, de la alb și până la verde lime sau fuchsia și conține doza ei de inovație, prin materialul Techno 3D, cu o structură de tip fagure care permite corpului să respire la contactul cu suprafața canapelei. Celelalte două variante – una buclată și alta plușată – aduc versatilitatea necesară pentru a integra aceste piese în diferite stiluri de design.

Și am lăsat pentru final seria Mah Jong – o canapea atât de cunoscută încât este replicată în zeci de variante la nivel global, inclusiv de către pasionații de bricolaj, pentru stilul accesibil și confortul sporit.

Istoria Mah Jong pornește în 1971, când unul din fondatorii Roche Bobois, Philippe Roche, a lucrat cu designerul Hans Hopfer căutând să creeze o canapea care să permită statul confortabil cât mai aproape de nivelul solului. Poate de aceea, numele inițial al acesteia a și fost Lounge, fiind ulterior schimbat in Mah Jong, parafrazând cunoscutul joc chinezesc în care piesele se adună în seturi.

Tot un set de piese este și canapeaua Mah Jong, care se compune în moduri diferite din doar trei piese: o piesă centrală, un capăt și un colț, care pot fi asociate pentru a se transforma în fotoliu, canapea, colțar ori chiar pat. Versatilitatea este dată și de existența a numeroase variante de imprimeuri, ca urmare a colaborării cu designeri de top, inclusiv din cadrul caselor de modă. Așa se face că regăsim, în colecția Mah Jong, zig-zag-urile casei Missoni, contrastele provocatoare ale lui Jean Paul Gaultier și reinterpretarea simbolisticii japoneze în culorile lui Kenzo Takada.

Astfel de piese au asigurat, printre altele, succesul Roche Bobois, cu un model de business bazat pe francize și pe lucrul cu ateliere unde piesele sunt realizate manual, în locul unei baze de producție unice, de unde produsele să fie ulterior distribuite global.

În această atmosferă de design high-end, pe acorduri de muzică franceză care imagina perfect acea „joie de vivre” pe care Roche Bobois urmărește să o creeze prin designul său, brandul a sărbătorit împlinirea a zece ani de prezență în România. „De zece ani, Roche Bobois oferă clienților săi din România stilul de viață francez, întruchipat de mobilier atemporal și decorațiuni de lux și prin serviciile complete de amenajare” afirmă Alina Dascălu, proprietarul Roche Bobois România.

Cu peste 250 de magazine în 54 de țări, Roche Bobois s-a aflat la originea unor piese care au făcut istorie în domeniu, lucrând cu designeri precum Marcel Wanders, Kenzo Takada, Ora Ito, Sacha Lakic, Christophe Delcourt, Stephen Burks sau Joana Vasconcelos, dar și cu case de modă celebre, cum ar fi Jean Paul Gaultier sau Missoni. Pe lângă aceștia, colecțiile lansate de Roche Bobois de-a lungul timpului au inclus și colaborări cu Christian Lacroix, Emanuel Ungaro și Sonia Rykiel.

Dealtfel, Roche Bobois a fost primul brand de design interior care s-a promovat în reviste de modă: în 1961, a pornit o campanie națională în revista Elle, iar obiceiul a persistat timp de 50 de ani neîntrerupt, cu câte două campanii anual.

Și acum, după 75 de ani de la înființare – dintre care ultimii zece cu un showroom și în România – , Roche Bobois continuă să inoveze, căutând să aducă „joie de vivre” amatorilor de design hig-end funcțional, versatil și atemporal.

Articol realizat în colaborare cu Roche Bobois România.

Foto: Șerban Nițescu

Distribuie articolul pe: