CASA LUX Prima platformă de amenajări din România
Lacul Como: rafinament atemporal italian, între ape și munți

Foto: Profimedia

Home Travel

Lacul Como: rafinament atemporal italian, între ape și munți

Lacul Como este o destinație pentru oricine și oricând, un fragment de paradis italian fotogenic și cu rafinament atemporal.

Într-un top al destinațiilor turistice indiferent de anotimp, Italia ocupǎ primele locuri pentru mulți îndrǎgostiți de vacanțe, de istorie, culturǎ, arhitecturǎ, gastronomie, eleganțǎ și peisaje spectaculoase. Pe scurt, alegem cu ochii închiși „La Grande Bellezza”. Şi nu ne referim doar la filmul premiat cu Oscar, ci la numele pe care Lacul Como și împrejurimile lui l-au câștigat în timp.

Pentru a atinge toate aceste puncte într-un singur loc, în doar câteva zile, este suficient sǎ mergi în satele din jurul Lacului Como, în nordul Italiei. De pe falezǎ, la început de aprilie, vezi Alpii încǎ înzǎpeziți pe cele mai înalte creste. George Clooney și Sir Richard Branson au câte-o casǎ aici.

Lacul Como
Foto: James Emmerson / robertharding / Profimedia

Bellagio: „Perla Lacului Como”

Bellagio este cel mai iubit sat din aceste locuri, supranumit „Perla Lacului Como”, nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru împrejurimile sale: în ciuda faptului că este aproape de munți, are o climă mediteraneeană, care face ca aici să crească măslini și flori de primăvară. Atrage vizitatori din întreaga lume, pentru istoria sa arhitecturală și casele colorate din centrul orașului.

Oameni din toată lumea veneau în Bellagio încǎ din Antichitate, istoria consemnând urme lăsate de primii turiști în secolul I d.Hr.. Poziția strategică pe care lacul Como o are l-a făcut să capete importanță și să se dezvolte. spre exemplu, în timpul Belle Èpoque, Bellagio avea trei teatre, pe când Milano erau doar două.

Vila Serbelloni – frumusețea istorică a unei vile neoclasice

Grand Hotel Villa Serbelloni este unul dintre cele mai prestigioase hoteluri istorice de lângă lacul Como și singurul hotel de lux de 5 stele din Bellagio. Din aprilie până în noiembrie, saloanele și grădinile grandioase le permit oaspeților să se bucure de o vacanță ca aristocrații de altădată: departe de mulțime, într-un confort rafinat și cu vedere la una dintre cele mai frumoase priveliști din lume.

Lacul Como
Foto: CuboImages / Profimedia

Votat pe locul 2 anul trecut într-un top al resorturilor din Italia, acest hotel are o istorie de peste 150 de ani și a fost un cadou al contelui Frizzoni pentru soția sa, în 1854. Vila de vacanțǎ, lângǎ lac, a familiei nobile din Bergamo a fost transformată, în 1873, în Grand Hotel Bellagio și pusǎ la dispoziția aristocraților din întreaga lume. Stilurile Empire, Neoclasic și Art Nouveau se unesc armonios și au încântat și bucurat oaspeții bogați ai epocii.

Dupǎ Primul Război Mondial, un antreprenor elvețian, Arturo Bucher, cumpără Grand Hotel și din ce în ce mai multe nume proeminente sunt atrase în această spectaculoasă oază, unde domnea pacea.

La mijlocul secolului XX, Bellagio devine din ce în ce mai popular printre vedetele de la Hollywood și politicienii din toatǎ lumea: Sir Winston Churchill, Roosevelt, familia Rothschild, J. F. Kennedy, Mary Pickford, Clark Gable și Al Pacino sunt doar câțiva dintre oaspeții de prestigiu care s-au plimbat prin saloanele și grădinile de lângă lacul Como.

Din 2004, o altă caracteristică care marchează acest hotel de lux este grija extraordinarǎ pentru meniurile și vinurile asigurate vizitatorilor. Chef Ettore Bocchia, părintele bucătăriei moleculare italiene, prin munca sa vizionarǎ, a fǎcut ca Restaurantul Mistral de la Grand Hotel Villa Serbelloni sǎ fie încă considerat unul dintre cele mai bune restaurante din zonă, în cele mai importante ghiduri culinare, fiind distins cu o stea Michelin în 2005.

Lacul Como
Foto: villaserbelloni.com

Camerele de la Grand Hotel Villa Serbelloni sunt toate unice, fiecare are mobilier de epocă lucrat manual, lenjerie de pat și cuverturi de mătase cusute manual, asigurând o experiență de lux, greu de egalat în alte locuri de vacanță. Fiecare cameră are o vedere minunată la lac, parc sau sat. Camerele sunt renovate continuu pentru a menține o atmosferă atemporală combinată cu un confort modern, în apartamente cu nume celebre: Regina Suediei, Kennedy, Churchill, Helmut Newton, Frantz Liszt.

Camera Queen of Sweden este cea mai solicitată de oaspeți, datorită culorilor rafinate și decorului sofisticat. Are două balcoane, ambele cu vedere spre lacul Como. Țesăturile fine italiene completează aspectul regal. Împodobită de coloane de marmură și tavane înalte magnifice, camera Kennedy este o capodoperă a eleganței. Zona de living separată, cu fotolii acoperite cu mătase, adaugă un plus de stil și confort spațiului.

Apartamentul Churchill păstrează atmosfera istorică originală, cu amprenta oaspeților importanți pe care i-a întâmpinat. Ferestrele sale mari și mobilierul de epocă sunt decorul potrivit pentru o vacanță atemporală, regală. Aceastǎ stațiune premiată s-a remarcat de peste un secol şi istoria ei continuă să fie scrisă, pentru luxul pe care îl oferă.

Lacul Como
Foto: Profimedia

Dupǎ un prânz şi un Aperol spritz pe terasa vilei Serbelloni, poate și o oprire încântătoare la un gelato tradițional italian, poți lua barca pentru o plimbare pe lacul împrejmuit de munți înzăpeziți. Lacul Como este atât de adânc încât nu îngheață niciodată, părând sǎ ignore an de an iarna și văzându-și de vara lui cu palmieri și plante tropicale.

Salita Serbelloni este cea mai faimoasă stradă din Bellagio, cu o ambianță atemporală care vă invită să explorați locul într-un ritm lejer. Pe măsură ce vă plimbați, priveliștile uimitoare ale Lacului Como se dezvăluie treptat.

Lacul Como
Foto: Petr Svarc / imageBROKER / Profimedia

Como este renumit și pentru numeroasele sale grădini botanice elegante și romantice, atât publice, cât și private, și pentru vilele istorice, care sunt destinațiile de top pentru cei mai mulți turiști. Villa Melzi, Villa Monastero, Villa del Balbianello, Villa Carlotta.

Barca sau feribotul te pot duce pe malul celǎlalt la vile de povestea ale unor vedete de la Hollywood sau unele transformate în muzeu, pe care le poți vizita, cum este, de exemplu, Vila Carlotta.

Vila Carlotta – casa-muzeu, cu o grǎdinǎ botanicǎ de 8 hectare

Un loc de o frumusețe rară în care natura și operele ieșite din mâna omului coexistă în perfectă armonie de aproape trei sute de ani, Villa Carlotta păstrează și pune în valoare un patrimoniu istoric, artistic și botanic unic în regiunea Lacului Como.

Construită la sfârșitul secolului al XVII-lea de către marchizul milanez Georgio Clerici, vila deschide în fiecare an ușile miilor de vizitatori din întreaga lume, care se bucură de o colecție de artă fabuloasă și de o fascinantă grădină botanică.

Lacul Como
Foto: Profimedia

De curând, cei care o vizitează pot vedea în camerele de la subsol, o proiecție care te poartă cu 150 de ai în urmǎ – „1884 – Viața în vilă. Călătorie în timp pentru a descoperi subteranul”. Pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, în opt încăperi, au fost proiectate instalații care ghidează vizitatorul într-o călătorie în timp prin viața de acum un secol și jumătate, cu obiectele și personajele care o animau: un majordom care lustruiește pantofii, un copil care bagǎ lemne în sobă, un bucătar care taie ceapa și amestecă în oală, o femeie care spală și alta care calcă.

Primul proprietar a vândut casa, în 1801, lui Giovanni Battista Sommariva, bancher și politician, care a modificat-o pentru a o alinia cu gustul de la începutul secolului al XIX-lea. A adăugat balcoane de unde admira lacul și a instalat un ceas mare pe fațadă. A construit o capelă pentru familie, cu o cupolă și un mausoleu lângă malul lacului și a transformat o parte a parcului într-o grădină romantică în stil englezesc.

Pentru o vreme, casa a fost cunoscută sub numele de Villa Sommariva. Acesta avea o imensă pasiune pentru artă și a achiziționat o serie de capodopere ale marilor artiști ai epocii sale, inclusiv Antonio Canova și Bertel Thorvaldsen. Unele dintre obiectele de artă din această colecție sunt încă prezente în vila Carlotta, cum ar fi „Ultimul sărut dat Julietei de Romeo” – opera lui Francesco Hayez din 1823.

În 1843, prințesa Marianna, soția prințului Albert al Prusiei, a cumpărat proprietatea şi a dat-o, patru ani mai târziu, fiicei ei Charlotte, cadou de nuntă. Casa a fost redenumită astfel Villa Carlotta.

Grădina a fost îmbogățită cu o mare varietate de specii rare și exotice și acum se întinde pe o suprafață de aproximativ 8 hectare și este formată din mai multe secțiuni. O raritate este cǎ aici găsești tuneluri de citrice – mandarine, portocale, lămâi, grapefruit – care sunt plantate direct în grǎdinǎ, nu în ghivece, lucru neobișnuit la o altitudine așa mare. Parcul este plin de cedri, palmieri, sequoia, platani și de plante exotice. Există și o grădină de bambus, de 3.000 metri pǎtrați, cu peste 25 de specii diferite de bambus.

Lacul Como
Foto: Profimedia

Există mai multe sate populare de vizitat pe lacul Como, ca Varenna, Menaggio, Lenno și multe altele, toate cu istoria lor, clădirile, muzeele deosebite și priveliști panoramice. Pe ansamblu însă, lacul Como este o destinație pentru orice vârstă și orice context, un fragment de paradis italian extrem de fotogenic și rafinat.

Distribuie articolul pe: